Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، احیای امپراطوری عثمانی هدفی است که رئیس جمهور ترکیه خیلی وقت است که به دنبال آن می دود و برای رسیدن به این هدف از انجام هیچ کاری اِبا ندارد. یک روز با عملیات شاخه زیتون به شمال سوریه حمله می کند، روز دیگر به بهانه مقابله با تروریسم به عراق لشکر می کشد، یک روز دوست اسرائیل است و روز دیگر هم دشمنش؛ حالا هم که آتش بیار معرکه قره‌باغ شده تا آب را گل آلود کرده و ماهی بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در آخرین اظهار نظر جنجالی؛ اردوغان در رژه پیروزی آذربایجان باز هم از سخنان اختلاف برانگیز استفاده کرد؛ اختلافی که در پشت آن همان احیای عثمانی نهفته که در کم‌تر از یک روز با واکنش شدید مسئولان کشورمان رو به رو شد. ظاهرا سیاست انگلیسی تفرقه بنداز و حکومت کن اردوغان این بار جواب نداده است؛ اردوغانی که ظاهرا فراموشی دارد و فراموش کرده که اگر ایران نبود؛ او و دولتش دو سال قبل با یک کودتا به تاریخ پیوسته بودند.

اما شاید بد نباشد اشاره کنیم که دوستی دو ملت ایران و ترکیه پیشینه ای تاریخی دارد و به دفاع مقدس باز می گردد.  دفاع مقدس و دوران هشت ساله جنگ تحمیلی عرصه‌ای بود که همه اقشار مختلف مردم از جمله جوانان در آن حضور داشتند و توانمندی‌های خود را در این عرصه ظهور و بروز دادند. دفاع مقدس عرصه‌ای بود که اگر نیرو‌های مردمی و جوانان با نیرو‌های مسلح کشورمان متحد و یکپارچه نمی‌شدند، ممکن بود که یا به پیروزی نرسیم و یا رسیدن به پیروزی دیرتر رخ دهد. 

یکی از نکات و ویژگی‌های دفاع مقدس این است که برای همه مردم حق جو و حق طلب دنیا واضح و مبرهن است که این جنگ  نبرد حق علیه باطل بود. به همین دلیل هم رزمندگان و افراد گوناگونی از کشور‌های خارجی برای دفاع از انقلاب اسلامی در این جنگ حاضر شده و به دفاع مشغول شدند؛ چرا که همه مسلمانان برای مقابله با ظلم و ستم یکپارچه و همدل بودند.

یکی از شهدایی که از خارج از کشور در طول جنگ تحمیلی در ایران حضور پیدا کرد و رشادت‌های بسیاری را در طول هشت سال دفاع مقدس انجام داد یک شهید ترکیه‌ای به نام شهید کمال قزل کایا بود که در ادامه بیشتر با زندگی این شهید آشنا می‌شویم.

کدام شهید ترکیه‌ای در طول دفاع مقدس حضور پیدا کرد؟

شهید کمال قزل کایا یکی از شهدای طلبه و روحانی اهل ترکیه بود که با حضور در ایران در جنگ تحمیلی شرکت کرد و در یکی از سال‌ها به شهادت رسید. کمال در ۲۰ دی ماه سال ۱۳۴۳ در شهری آغری ترکیه و در خانواده‌ای مذهبی چشم به جهان گشود.  این شهید ترکیه‌ای در خانواده‌ای به دنیا آمد که از ملی‌گرایی، کمونیسم و بی دینی نفرت داشت و معتقد بود که مسلمانان نباید خود را در مرز‌های جغرافیایی که کفار تعیین کرده‌اند محبوس و زندانی کنند.

او که علاقه بسیاری به امام خمینی (ره) داشت، به همراه پسرخاله خود در سال ۱۳۵۹ وارد ایران شد و در سال ۱۳۶۰ با ورود به حوزه علمیه حجتیه قم مشغول به تحصیل علوم دینی شد. کمال در این سال‌ها زبان فارسی را یاد گرفت و حتی توانست کتاب‌هایی را از زبان فارسی به ترکی استانبولی تبدیل کند تا از این راه بتواند هموطنان خود را به دین اسلام دعوت کند. کمال بسیار با بصیرت بود و با همین بصیرت به اینکه دفاع مقدس جنگ بین حق و باطل است پی برد و پس از تلاش‌های بسیار توانست تا در سال ١٣۶٣ با عضویت در کمیته انقلاب اسلامی به جبهه‌های حق علیه باطل اعزام شود.  

او سرانجام و تنها پس از گذشت دو ماه از اعزام به جبهه و روز ۲۸ تیرماه سال ۱۳۶۳ در حالی که در منطقه عملیاتی قصر شیرین حضور داشت بر اثر برخورد ترکش ناشی از انفجار خمپاره به شهادت رسید. مزار این شهید بزرگوار به درخواست خود در قطعه ۲۷ گلزار شهدای تهران جای گرفته است.

شهید قزل کایا چه وصیتی داشت؟

از شهید قزل کایا وصیتنامه‌ای نیز به یادگار مانده است که در بخشی از آن آمده: «امروز می‌بینیم به خاطر حفظ اسلام و منافع مسلمانان در ایران چقدر شهید و اسیر و زخمی داده می‌شود، ما هم به حکم اینکه مسلمان هستیم مکلف به ادامه این راه می‌باشیم. پدر عزیزم! اگر من شهید شدم، برادرم عبدالله را به ایران بفرستید که جای خالی مرا پر کند و برای رهایی مسلمانان، فراگیری علوم اسلامی را شروع کند و در ادامه از مادرم، خواهران و برادرانم حلالیت می‌طلبم نسبت به آنچه از آن‌ها بر گردن دارم.‌ای خواهران عزیزم! مثل حضرت زینب (س) باشید و در کشورم (ترکیه) که راه کفر را در پیش گرفته بر اساس عمل اسلامی تلاش کنید. مخصوصا حجاب اسلامی را رعایت کنید و تلاوت قرآن را بیاموزید.»

وی در ادامه گفته است: «ای پدر عزیزم! از نزدیکان و دوستان برای من حلالیت بطلبید. ‌ای جمال الدین برادرم! برای فراگیری علوم اسلامی از هر کسی بیشتر تلاش نشان بده، چون ملت محروم ما به شما و امثال شما نیاز دارد.‌ای دوستان برای زمینه سازی اسلامی در کشور‌های خود علوم اسلامی را سریع تر فرا بگیرید. اگر شهید شدم مرا در بهشت زهرا (س) دفن کنید و برای اینکه خداوند مرا بیامرزد دعای شما را انتظار می‌کشم.»

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی پدر و مادرمان دوست داشتند که همه در راه اسلام تحصیل کنیم

برادر شهید قزل کایا در مصاحبه با باشگاه خبرنگاران جوان و درباره این شهید بزرگوار می‌گوید: «اولین کسی که از خانواده ما به ایران مهاجرت کرد و مشغول تحصیل علم شد، داداش عزیزم کمال بود.»  او درباره علت سفر شهید کمال به ایران می‌گوید: «روزی برادرم دوان دوان به خانه آمد و در دستش عکس یک مرد نورانی بود که داشت با هیجان بسیار این عکس را به پدر و مادرمان نشان می‌داد. مرحوم پدرم و مرحومه مادرم بسیار دوست داشتند که همه ما در راه اسلام مشغول به تحصیل شویم.»

بحری آکیول کی از دوستان شهید قزل کایا نیز درباره این شهید و در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: «شهید کمال از نجف آباد اصفهان و به دلیل اینکه تبعه ایران نبود با اسم مستعار عبدالرحمان یوسفی اعزام شد. او خوش اخلاق بود و رفتارش ۲۰ بود. همیشه خیرخواه مردم بود و به نماز بی نهایت اهمیت می‌داد. شهید کمال در وصیتنامه اش خطاب به پدرش نوشته اگر در جبهه شهید شدم برادرم عبدالله را به جبهه بفرستید تا آن سنگری که من در آن حضور داشتم و با شهادتم خالی شده است پُر شود. شهید کمال حتی در وصیتنامه اش می‌نویسد که قدر این انقلاب را بدانید، چرا که این انقلاب متعلق به همه مسلمانان جهان است.»

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دفاع مقدس جنگ تحمیلی شهدای دفاع مقدس شهید کمال دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۳۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسکو در بزنگاه تصمیم درباره اردوغان

اگر اردوغان و ترکیه همواره با دلالی در سیاست خارجی، موقعیت خود را پیش برده‌اند، پوتین و روسیه نباید در سراب یک توهم تحقق‌ناپذیر یا سیاست مرحله‌ای، خوراک سیاست‌های ترکیه می‌شدند.

به گزارش مشرق، هادی محمدی طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت: در کمتر از ربع قرن که اردوغان و حزب رفاه بر ترکیه حاکم شده‌اند، کیش شخصیت وی در سیاست خارجی ترکیه برجسته‌تر از قبل تجلی یافته است. اگرچه در ظاهر این‌گونه است که ترکیه در مقابل برخی سیاست‌های غربی گردن‌کشی کرده و در ۲۰۰۴ به نیروهای امریکایی برای حمله و اشغال عراق اجازه عبور نداده، ولی به تدریج روشن شد که رویای امپراتوری‌خواهی اردوغان و عثمانی‌گری وی که عمدتاً دارای شاخص‌های منافع شخصی است، جوهره رفتارهای سیاست خارجی ترکیه بوده است. جنگ تروریستی نیابتی در سوریه هم تأکید دیگری از این رفتار است و رقابت در جایگاه محوری اداره جنگ ویرانگر تروریستی با عربستان و امارات یا بعدها با مصر، یکباره افول و دشواری و چالش‌های حکمرانی در ترکیه را نشان داد.

نگاه امریکا به دیگر بازیگران خرد منطقه‌ای برای ریز پروژه‌های غرب آسیا، اردوغان را در بازی پیچیده‌ای قرار داد تا همزمان و ضمن حفظ بنیان‌های روابط با صهیونیست‌ها و امریکا و غرب، بازی با روسیه را به عنوان متعادل‌کننده فشارها شروع کند. اردوغان با ساقط کردن هواپیمای روسی در شمال غرب سوریه و ترور سفیر روسیه در استانبول، با انعطاف مقابل پوتین و عذرخواهی از روسیه، روابط پرشتاب با روسیه به ثمره مناسبات تجاری قریب ۷ میلیارد دلاری رسید. روسیه و پوتین وسوسه بی‌طرف کردن ترکیه در ضلع جنوبی خاک خود با ناتو را داشتند. اردوغان نیز برای مقابله با فشارهای اقتصادی غرب و صهیونیسم بین‌الملل و کشورهای عربی، پیوندهای همکاری در انرژی، روابط بانکی، تجاری و سیاسی و گاه امنیتی را قوت بخشید. اگر اردوغان و ترکیه همواره با دلالی در سیاست خارجی، موقعیت خود را پیش برده‌اند، پوتین و روسیه نباید در سراب یک توهم تحقق‌ناپذیر یا سیاست مرحله‌ای، خوراک سیاست‌های ترکیه می‌شدند.

ترکیه در جنگ اوکراین به جز پیوندهای ناشی از عضویت در ناتو و پیوند ریشه‌های حکمرانی ترکیه با غرب یا آنچه از دلبستگی و تعهدات به صهیونیسم جهانی راجع به اردوغان گفته می‌شود، با نگاه تاریخی به ترک‌های کریمه، به سیطره روس‌ها بر جزیره کریمه مشکل دارد و همانگونه که در توهم تاریخی عثمانی‌گری دنبال بخش بزرگی از عراق است، به بهانه ترکمن‌ها و پ. ک. ک، هم در عراق مداخله می‌کند و هم سهم بزرگی از تجارت یا سرقت نفت شمال عراق و ارسال به اسرائیل را سامان می‌دهد و به دنبال سهم خواهی از تحولات ناشی از جنگ روسیه و غرب در اوکراین است و نوای ترک‌های کریمه را هر از گاهی مطرح می‌کند. اردوغان می‌داند که دایره‌ای از یهودیان وفادار به پوتین، مأموریت دور زدن تحریم‌های مالی و بانکی غربی برای روسیه را به عهده دارند و در بازرگانی تجار نیز، بخشی از تکیه‌گاه مالی و بانکی تجار و طرف‌های رسمی روسیه از طریق ترکیه است و با همین ارزیابی اکنون سخت‌گیری در مسائل بانکی و مالی و مسدود کردن حساب‌های مالی روسیه و تجار روس را آغاز کرده و با عزم جدیدی وارد معرکه اوکراین شده و هماهنگ با خیز ناتو برای نقش‌آفرینی علنی در جنگ اوکراین، ترکیه هم که مهم‌ترین پتانسیل نیروی زمینی ناتو است، چراغ سبز خود را با قرارداد ساخت پهپادهای بیرق‌دار در اوکراین نشان داده است و سیطره روسیه بر کریمه را نمی‌پذیرد. او بر یکپارچگی اوکراین در حالی تأکید می‌کند که غربی‌ها پذیرفته‌اند بخشی از اوکراین را باید به روس‌ها واگذار کنند.

شاید مواضع تند اخیر ترکیه و اردوغان در قفقاز نیز که روسیه را مشغول در تنش جدید با غرب می‌بیند، کارت فشار جدید اردوغان علیه پوتین و روسیه قلمداد شود. با اینکه روس‌ها در سوریه در قبال ترکیه نرمش و خامی نشان دادند و نسبت به دست‌اندازی ارضی ترکیه اغماض نموده‌اند، ولی اکنون روشن شده است که ترک‌ها در آستانه، ژست صلح و ثبات‌سازی در سوریه دارند، ولی همزمان بر سیاست توسعه‌طلبی ارضی و توهم تاریخی و عثمانی‌گری اصرار دارند و این رفتار ترکیه در قبال روسیه در لیبی و غرب آفریقا هم در حال افزایش است.

ترکیه همین روابط پیشرفته با روسیه را دستمایه چانه زنی با غرب قرار داده و در پایان یک ماراتن چندین ساله موافقت کنگره در مورد جنگنده‌های اف ۱۶ امریکایی را دریافت کرده‌اند. البته این رفتار ترک‌ها فقط به روابط با روسیه اختصاص ندارد و در بیش از هفت ماه جنگ وحشیانه صهیونیست‌ها و جنایات آن‌ها در غزه، هم ساکت و منفعل بودند و هم بخش مهمی از نیازمندی‌های گوناگون انرژی و مواد غذایی و فولاد را به بنادر صهیونیستی در مدیترانه رسانده‌اند، ولی اکنون که کار اسرائیل به نهایت خود نزدیک شده و پس از پرچمداری ایران با وعده صادق در غزه و فلسطین مانورهای سیاسی ترکیه نیز پررنگ شده است و برای امید بخشیدن به پروژه امریکایی برای پس از جنگ در غزه، دنبال نقش‌آفرینی و گره‌گشایی است، ولی علیه اسرائیل هم شعار می‌دهد.

شکاف‌های روسی-ترکی، به پروژه سپر هوایی اروپایی در مقابل روسیه و مشارکت ترکیه در این پروژه و عضویت سوئد و فنلاند در ناتو و امتیازخواهی ترکیه برای موافقت و همراهی، که پیام ضد امنیتی روشنی برای روسیه و پوتین در بر داشت، گسترش یافته است. به هر حال اردوغان باید در سال آینده به استقبال انتخابات ریاستی برود و زنگ خطر انتخابات پارلمانی و ناکامی اردوغان و حزب رفاه در آن و پیچیده‌تر شدن اوضاع اقتصادی ترکیه، که در تاریخ ترکیه بی‌سابقه است و می‌تواند یک پایان غم انگیز برای اردوغان و حزب حاکم باشد، توجیه روشنی در سیاست‌های سینوسی ترکیه ارزیابی می‌شود، ولی روسیه را در یک نقطه عطف در تحولات جنگ اوکراین به منازعه راهبردی با غرب و امریکا، با چالش روبه‌رو می‌کند. شاید تعویق معنادار سفر پوتین به ترکیه، یک تأمل دیرهنگام در سیاست خارجی روسیه در قبال ترکیه باشد که در انتخاب‌های سیاست خارجی گام‌های سست را تکرار نکند.

دیگر خبرها

  • اهدای نشان افتخار به ۶ شهید فداکار ارتش در مشهد
  • ترکیب دل‌انگیزی از ایران و عراق و افغانستان
  • برگزاری یادواره روحانی شهید سیروس در لنده
  • دیدار وزیر خارجه و گروه دوستی پارلمانی ترکیه
  • امیرعبداللهیان: ترکیه جایگاه ویژه‌ای در سیاست همسایگی ایران دارد
  • جایگاه ترکیه در سیاست همسایگی ایران ویژه است
  • امیرعبداللهیان: جایگاه ترکیه در سیاست همسایگی ایران ویژه است
  • مسکو در بزنگاه تصمیم درباره اردوغان
  • رضایت استاندار قزوین از اجرای طرح «دختران حاج قاسم»
  • ضرورت الگوسازی و معرفی بانوان ایثارگر و شهید به نسل جوان